Sosyal Medya

Ekonomi

Irak Kürdistanı’ndan Türkiye’ye para transferi

Irak Kürdistan Bölge Yönetimi’ne ihracat yapan şirketler, orada kazandıkları paraları Türkiye’ye genellikle kurye firmaları vasıtasıyla getiriyormuş… Çuvallarla arabalara yüklenen paralar, Türkiye’ye nakledilirken Habur Sınır Kapısında kayıt altına alınıyormuş…



Hakan Albayrak - KARAR

Irak Kürdistan Bölge Yönetimi’ne ihracat yapan ÅŸirketler, orada kazandıkları paraları Türkiye’ye genellikle kurye firmaları vasıtasıyla getiriyormuÅŸ…
Çuvallarla arabalara yüklenen paralar, Türkiye’ye nakledilirken Habur Sınır Kapısında kayıt altına alınıyormuÅŸ…
Aslında Türkiye ile Kürdistan Bölge Yönetimi arasında iÅŸleyen bir bankacılık sistemi de varmış, fakat para transferlerinden çok yüksek ücret alındığı ve transferler uzun zamanlara yayıldığı için bu sistem pek tercih edilmiyormuÅŸ…

***

Geçen gün, içinde 7 milyon dolar bulunan bir kurye aracı, Habur’dan Türkiye’ye giriÅŸ yaptıktan kısa bir süre sonra, yüzleri maskeli bir grup haydut tarafından durduruldu; ellerinde otomatik tüfekler bulunan haydutlar araçtaki beÅŸ kiÅŸi etkisiz hale getirdi, kurye aracının lastiklerini patlattı ve 7 milyon doları alıp kaçtı.

2015 senesinde de olmuş böyle bir soygun.

O zaman da 7,5 milyon dolar çalmış soyguncular.

Cizre Ticaret ve Sanayi Odası BaÅŸkanı Süleyman ÇaÄŸlı diyor ki: “Milyon dolarlar bu yoldan geliyor tedbir, alınamıyor mu? Bu paralar gümrükten çıkarken kayıt altına alınıyor. Devletin bir ÅŸekilde güvence altına alması lazım… Yolları kesiliyor, soygunlar yapılıyor… Bu ihracatı ciddi etkileyecek. Geçen seferki soygunda, çalınan paralardan dolayı ihracatçılar maÄŸdur oldu. Ä°hmal var tabii ki. Ä°pek yolu orası, bir dakika bile trafik durmuyor, sürekli orada bir yoÄŸunluk var; ÅŸoförü indiriyor, çuvallarla parayı nasıl alıp kaçıyor ve kurtuluyor? Bulunmaması da biraz kaygı verici.”

Şırnak Esnaf ve Sanatkarlar Odalar BirliÄŸi BaÅŸkanı HeÅŸar HaÅŸimoÄŸlu’na da kulak verelim: “Ä°lk soygunun yapıldığı zamanla bugünkü durum farklı. O zaman evimizde bile can güvenliÄŸinin olmadığı bir dönemdi, bugün güvenlik had safhada. Bu süreçte böyle bir olayın yaÅŸanması bölge insanı olarak bizleri tedirgin ediyor. Ä°pek yolu Türkiye’nin ihracatının büyük kısmının yapıldığı bir yol. Bu para ihracat yapan tüm firmaların parasıdır. Bunda belki Ä°stanbul, Mersin, Anteplinin parası vardır. Bunun için temennimiz biran önce faillerin bulunması ve bu yol güzergahında güvenliÄŸin arttırılmasıdır. Firmayı eleÅŸtirdiÄŸimiz konu da, bu kadar yüklü miktarda para nasıl güvenlik alınmadan taşınabilir?” (Kaynak: Amerika’nın Sesi)

Söz konusu güzergâh elbette daha emniyetli hale getirilsin, kurye firmaları da emniyet tedbirleri alsın…

Ama asıl iş, para transferini o yola mahkûm etmemektir.

***

Ä°hracat ihracat diye yırtınacaksınız, falanca yerdeki para kaybımıza yanıp kül olacaksınız, sonra da Kürdistan Bölge Yönetimi pazarında tutunabilmek için çırpınan ihracatçıları bu hallere düşüreceksiniz… Akıl alır ÅŸey deÄŸil.

İki tane kamu bankası -diyelim ki Halkbank ve Vakıfbank- Kürdistan Bölge Yönetimi ile Türkiye arasında ucuz ve hızlı para transferi yapamaz mı?

Yapıversin işte, olsun bitsin.

Hepsi bu.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.